post thumb

Υποσπαδίας

Τι είναι ο «υποσπαδίας»;

Ο όρος υποσπαδίας χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συγγενή ανωμαλία του πέους, κατά την οποία το στόμιο της ουρήθρας, δηλαδή το σημείο από όπου ουρεί το παιδί, δε βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου, αλλά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της κάτω επιφάνειας της βαλάνου και του πέους ή ακόµη στο όσχεο ή στο περίνεο.

Η ταξινόμηση του υποσπαδία γίνεται βάσει της θέσης του στομίου της ουρήθρας, και η σοβαρότητά του εξαρτάται αφενός από την απόκλιση της θέσης του στομίου της ουρήθρας από τη φυσιολογική θέση και αφετέρου από την ύπαρξη χορδής. Έτσι, με αύξουσα σοβαρότητα, στο 50% των περιπτώσεων ο υποσπαδίας είναι βαλανικός, στο 30% πεϊκός και στο 20% περινεϊκός.

ypospadias

Γιατί το παιδί γεννήθηκε µε υποσπαδία;

Μέχρι πρότινος, ο υποσπαδίας εμφανιζόταν με συχνότητα 1/300 σε τελειόμηνα νεογέννητα αγόρια. Σε ποσοστό περίπου 20%, η πάθηση σχετιζόταν με την κληρονομικότητα. Τα τελευταία όμως χρόνια, παρατηρείται διεθνώς μια συνεχής αύξηση στον αριθμό των περιστατικών που αναφέρονται, με τη συχνότητα να προσεγγίζει τελευταία το 1/80 σε τελειόμηνα νεογέννητα αγόρια.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό βρίσκεται στην αύξηση της οιστρογονικής μόλυνσης του περιβάλλοντος. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα πλαστικά μεταβολίζονται στο περιβάλλον σε χημικές ενώσεις με μόριο παρόμοιο με αυτό των οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ατελή αρρενοποίηση των αρρένων εμβρύων και την όλο και συχνότερη εμφάνιση του υποσπαδία.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον Υποσπαδία εξαρτώνται από την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Τα πιο κοινά προβλήματα όμως είναι η δυσκολία στην ούρηση σε όρθια θέση, και η διαφορετική όψη του πέους σε σύγκριση με το φυσιολογικό.


Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση και πότε πρέπει να γίνει;

Η αντιμετώπιση του υποσπαδία είναι πάντα χειρουργική. Ο ιδανικός χρόνος για χειρουργική αποκατάσταση του υποσπαδία είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών μιας και το πέος μεγαλώνει λιγότερο από 1 cm κατά τα πρώτα 3 - 4 χρόνια ζωής. Τα βρέφη δεν διατηρούν ανάμνηση της επέμβασης και το 70-80% των ανωμαλιών μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η ηλικία αυτή είναι η καταλληλότερη για τα παιδιά και για τους γονείς που αναλαμβάνουν τη µμετεγχειρητική φροντίδα.


Τι πρέπει να γίνεται κατά τη χειρουργική αποκατάσταση του υποσπαδία;

Η χειρουργική αποκατάσταση του υποσπαδία περιλαμβάνει

  1. Την ουρηθροπλαστική
  2. Τον ευθειασµό του πέους, αν υπάρχει γωνίωση
  3. Την πλαστική της ακροποσθίας

Λέγοντας ουρηθροπλαστική εννοούμε την κατασκευή ουρήθρας από το σηµείο του υποσπαδιακού στομίου µέχρι την κορυφή της βαλάνου. Με άλλα λόγια αποκατάσταση της ουρήθρας στο φυσιολογικό.

Ο ευθειασµός του πέους γίνεται όταν υπάρχει σαφής γωνίωση που µμελλοντικά θα δημιουργεί λειτουργικά προβλήµατα.

Η πλαστική της ακροποσθίας σημαίνει την αποκατάσταση της ακροποσθίας έτσι ώστε να περιβάλλει τη βάλανο και να τη σκεπάζει. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο. ∆εν είναι λάθος να κάνει κανείς ταυτόχρονα περιτοµή.

Στο τέλος της επέμβασης θα υπάρχει ένας καθετήρας, ένας επίδεσμος γύρω από το πέος και ένα σύστημα με δύο πάνες για να διατηρείται ο επίδεσμος και ο καθετήρας καθαρός.

Η εποχή των πολλών τεχνικών, των πολλαπλών επεμβάσεων και της μακράς µμετεγχειρητικής νοσηλείας των παιδιών µε υποσπαδία είναι πλέον παρελθόν.

Σήμερα, οι περισσότεροι παιδοχειρουργοί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, µε ή χωρίς γωνιώδη κάμψη, προτιμούμε τη διόρθωση του υποσπαδία µε µία επέμβαση.


Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση και πόσο επικίνδυνη είναι;

Η επέμβαση θα κρατήσει τόσο ώστε να γίνουν όλα τέλεια και µε ασφάλεια.

Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Ποτέ σχεδόν δε διαρκεί λιγότερο από µμιάμιση ώρα και µμπορεί να φτάσει ως και τρεισήμισι ώρες περίπου, ανάλογα µε τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης.

Είναι µία ακίνδυνη επέμβαση. Στην πραγματικότητα, οι χειρουργικές επεμβάσεις στα παιδιά είναι ασφαλείς, όταν γίνονται σε οργανωμένη κλινική.

Η χειρουργική διόρθωση του υποσπαδία επιτυγχάνει τη φυσιολογική λειτουργία και όψη του πέους χωρίς μελλοντικά προβλήματα. Πρέπει απαραίτητα να εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό.


Πόσες µέρες θα µείνει το παιδί µου στο νοσοκοµείο; Θα πονάει;

Τα παιδιά εισέρχονται το πρωί της ηµέρας που θα γίνει η επέµβαση. Εξετάζονται από τον αναισθησιολόγο και κατεβαίνουν συνοδευόµενα από τους γονείς τους στο χειρουργείο. Χειρουργούνται και επανέρχονται στο κρεβάτι τους, πάλι συνοδεία των γονέων. Το παιδί Θα είναι πολύ καλά. Θα έχει ορό για λίγες ώρες µόνο. Σε 3-4 ώρες θα πάρει το πρώτο του γεύµα. Κρατάµε όµως το φλεβοκαθετήρα στο χεράκι του για τη χορήγηση παυσίπονου. Μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά από την πρώτη στιγµή. Το απόγευμα της ιδιας ημέρας το παιδί παίρνει εξιτήριο για το σπιτι με οδηγιες του ιατρου. Θα χρειαστεί χορήγηση παυσίπονου από το στομα για δύο ημέρες και αντιβίωσης μέχρι την ημέρα αφαίρεσης του καθετήρα (συνήθως για 7 ημέρες).


Θα µπορούµε να το φροντίζουμε µόνοι µας στο σπίτι;

ΝΑΙ! Είναι απλό πράγμα να δίνετε στο παιδί σας το σιροπάκι µε το αντιβιοτικό και το παυσίπονο και να τακτοποιείτε τον καθετήρα στις πάνες του παιδιού σύμφωνα µε τις οδηγίες του γιατρού.


Τι επιπλοκές πρέπει να περιμένουμε;

Φυσικά, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η διόρθωση του υποσπαδία μπορεί σπάνια να εμφανίσει επιπλοκές. Αυτές που απασχολούν τον παιδοχειρουργό είναι τρείς: το συρίγγιο, η στένωση της ουρήθρας και το αισθητικό αποτέλεσμά. Όταν λέμε συρίγγιο εννοούμε τη διαφυγή ούρων από κάποιο σημείο της ουρηθροπλαστικής. Πρακτικά βλέπουμε να «στάζει» ούρα από την κάτω επιφάνεια του πέους ή ακόμη να σχηματίζεται ένα κανονικό ρεύμα ούρων. Το ποσοστό εμφάνισης της επιπλοκής αυτής κυμαίνεται και είναι γύρω στο 4%. Η στένωση της ουρήθρας είναι ακόμα πιο σπάνια και αντιμετωπίζεται µε διαστολές.


Είμαστε ακόμη αναποφάσιστοι, τι πρέπει να κάνουμε;

Έτσι συμβαίνει µε τους περισσότερους γονείς. Η εικόνα που έχουν για τον υποσπαδία είναι θολή και συγκεχυμένη, είτε λόγω της ποικιλίας των πληροφοριών που βρήκαν, είτε λόγω αδυναμίας να τις ερμηνεύσουν και να τις αξιολογήσουν.

Η γνώμη µου είναι να ρωτήσετε λεπτομέρειες όσον αφορά την τεχνική της επέμβασης – ότι είναι σύγχρονη, να δείτε φωτογραφίες από άλλες επεμβάσεις του ιατρού , να μιλήσετε µε το γιατρό για ότι σας απασχολεί και να επιλέξετε ψύχραιμα αυτό που τελικά θα βεβαιωθείτε ότι είναι σωστό για το παιδί σας.

Αζάς Σάββας
Παιδοχειρουργός
Εξειδικευμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο

top