post thumb

Βουβωνοκήλη στα παιδιά

Η βουβωνοκήλη είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως ως ένα μικρό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, δηλαδή το σακουλάκι που φιλοξενεί τους όρχεις, ενώ άλλες στιγμές δεν φαίνεται τίποτα. Παρουσιάζεται σε ένα 5% των νεογνών και θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση.


Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη είναι μια πάθηση στην οποία όργανα που θα έπρεπε να βρίσκονται συνεχώς μέσα στην κοιλιά, προβάλλουν κάποιες στιγμές προς τα έξω, μέσα από ένα ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα, δηλαδή το πλάγιο κάτω μέρος της κοιλιάς. Εμφανίζεται κάποιες στιγμές ως ένα μικρό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, δηλαδή το σακουλάκι που φιλοξενεί τους όρχεις, ενώ άλλες στιγμές δεν φαίνεται τίποτα.


Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη στα παιδιά;

Τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά περιβάλλονται από ένα μεγάλο σάκο σαν μπαλόνι, ο οποίος λέγεται περιτόναιο. Από τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης ο σάκος αυτός έχει δύο προεξοχές στο κάτω μέρος του, μία δεξιά και μία αριστερά. Οι προεξοχές αυτές δημιουργούν δύο κανάλια, τα οποία διαπερνούν το τοίχωμα της κοιλιάς και καταλήγουν στα μεν αγόρια στο όσχεο, στα δε κορίτσια στα χείλη του αιδοίου. Στα αγόρια μέσα από τα κανάλια αυτά περνούν οι όρχεις, οι οποίοι δημιουργούνται και αναπτύσσονται στην εμβρυϊκή ζωή μέσα στην κοιλιά και κατεβαίνουν στο όσχεο λίγες εβδομάδες πριν από τη γέννηση. Στα κορίτσια μέσα από τα κανάλια αυτά περνούν δύο σύνδεσμοι που συγκρατούν τη μήτρα και λέγονται στρογγύλοι σύνδεσμοι. Φυσιολογικά, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή πρέπει τα κανάλια να κλείσουν τελείως, έτσι ώστε κατά τη γέννηση να μην υπάρχει κανένα άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος στις βουβωνικές χώρες. Σε ένα ποσοστό 5% των νεογνών, τα κανάλια αυτά παραμένουν ανοιχτά και μετά τη γέννηση, επειδή δεν ολοκληρώνεται η σύγκλεισή τους. Έτσι, επιτρέπουν την προβολή διαμέσου τους κάποιων ενδοκοιλιακών οργάνων: συνήθως στα αγόρια είναι τμήμα του εντέρου, ενώ στα κορίτσια η ωοθήκη. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται στις βουβωνικές χώρες ή το όσχεο το εξόγκωμα, το οποίο αποτελεί τη βουβωνοκήλη. Είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια και συχνότερα στη δεξιά πλευρά, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκεται και μόνο αριστερά ή και στις δύο πλευρές.


Υπάρχουν κίνδυνοι από τη βουβωνοκήλη για τα παιδιά;

Οι κίνδυνοι από τη βουβωνοκήλη για το παιδί προέρχονται από μια συνηθισμένη επιπλοκή της,την περίσφιξη. Περίσφιξη της βουβωνοκήλης προκαλείται όταν λόγω της απότομης και μεγάλης αύξησης της πίεσης μέσα στην κοιλιά, εξέρχεται μεγάλο τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων, το οποίο παγιδεύεται και δεν μπορεί να γυρίσει ελεύθερα πίσω. Η περίσφιξη της βουβωνοκήλης στα παιδιά είναι συχνή, διότι τα αίτια που προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση της πίεσης στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένα: το έντονο κλάμα, ο βήχας, η δυσκοιλιότητα, ο εμετός είναι μερικά από αυτά. Όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο εγκλωβιστεί μέσα σε μια περισφιγμένη βουβωνοκήλη, το εξόγκωμα γίνεται σκληρό και επώδυνο, ενώ δεν μπορούμε να το γυρίσουμε με ήπιους χειρισμούς πίσω στην κοιλιά. Επίσης, διαταράσσεται η αιμάτωσή του και αρχίζουν αμέσως αλλοιώσεις από την κακή παροχή αίματος. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες οι αλλοιώσεις αυτές είναι μόνιμες και αμετάκλητες, και το συγκεκριμένο όργανο (έντερο, ωοθήκη ή όρχις) νεκρώνεται. Για το λόγο αυτό ένας κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι: αν ένα παιδί, ειδικά μικρό, το οποίο δεν μπορεί να μας μιλήσει και να μας περιγράψει πού πονά, κλαίει χωρίς προφανή αιτία, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να ελέγξουμε είναι και οι βουβωνικές χώρες και το όσχεο. Αν υπάρχει επώδυνη σκληρή διόγκωση, πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια, γιατί αν πρόκειται για περισφιγμένη βουβωνοκήλη, έχουμε λίγες μόνο ώρες για να προλάβουμε τις μόνιμες αλλοιώσεις.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση της βουβωνοκήλης σε ένα παιδί γίνεται με την επιπλοκή της περίσφιξης, χωρίς δηλαδή να έχουμε δει προηγουμένως το εξόγκωμα και να γνωρίζουμε ότι το παιδί μας έχει αυτή την πάθηση. Εξαιτίας όλων αυτών των κινδύνων, συνιστούμε πάντοτε τη διόρθωση της βουβωνοκήλης στα παιδιά το ταχύτερο δυνατόν.


Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και απαιτεί γενική αναισθησία. Ουσιαστικά, μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα ράβεται το άνοιγμα που θα έπρεπε να έχει κλείσει από μόνο του λίγο πριν από τη γέννηση. Η επέμβαση γίνεται χωρίς νοσηλεία, δηλαδή το παιδί επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Δεν υπάρχει ένδειξη για λαπαροσκοπική εγχείρηση διόρθωσης της κήλης στα παιδιά, όπως στους ενήλικες, αφού με την "ανοιχτή" μέθοδο η τομή είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχουν μετεγχειρητική νοσηλεία και μετεγχειρητικός πόνος. Συνιστάται λαπαροσκοπική αποκατάσταση στα νεογνά με βουβωνοκήλη μόνον. Από την επομένη του χειρουργείου το παιδί είναι έτοιμο να επανέλθει στη φυσιολογική δραστηριότητά του.

top